UPS چیست ؟ و چه وظیفه ای دارد؟
UPS مخفف عبارت Uninterruptible Power Supply و به معنی منبع تغذیه بدون وقفه می باشد. طبق استاندارد ملی صنعت ساختمان، اگر یک آسانسور در حال حرکت با قطع برق روبرو شود تابلو فرمان آسانسور باید بتواند عملیات نجات کاربر آسانسور را بصورت خودکار انجام دهد بدیهی است برای تحقق این امر نیاز به انرژی الکتریکی می باشد؛ وظیفه منبع تغذیه بدون وقفه یا UPS در آسانسور این است که در زمان قطع برق تامین انرژی الکتریکی آسانسور را تا حرکت به نزدیک ترین طبقه تامین کند، در تابلو فرمان آسانسور مجموعه ای از مدارات طراحی شده است که در زمان قطع برق، کابین آسانسور را به نزدیک ترین طبقه را به عهده می گیرد و پس از آن تا وصل شدن برق آسانسور از دسترس خارج خواهد بود.
UPS یا منبع تغذیه بدون وقفه ، مجموعه ای از مدارات الکتریکی و الکترونیکی است که وظیفه تامین انرژی الکتریکی را در زمان قطع برق به عهده دارند معمولا زمان تامین انرژی محدود است و این مدت زمان به مصرف کننده و توان خروجی UPS بستگی دارد. منابع تغذیه بدون وقفه با توجه به نحوه کار مدارات داخلی و مدت زمان پاسخ گویی در زمان قطع برق از یکدیگر متمایز می شوند که در ادامه به شرح عملکرد و انواع UPS خواهیم پرداخت.
UPS Offline
این نوع UPS عمومی ترین کاربرد ها دارد و معمولا در بیشتر موارد از این نوع UPS استفاده می شود مدارات داخلی این نوع UPS معمولا شامل:
مدار ورودی، مدار بای پس ورودی به خروجی، مدار شارژر باطری، باطری، مدار اینورتر (تبدیل ولتاژ DC باطری به AC) می باشد و نحوه کار آن به این صورت است که در زمانی که برق شهر وصل است ورودی را مستقیما از طریق مدار بای پس به خروجی انتقال می دهد و در همین حین با استفاده از مدار شارژر باطری، عمل شارژ باطری را انجام می دهد تا در صورت قطع برق شهر با سوئیچ شدن روی باطری و اینورتر جریان خروجی تامین گردد.
UPS Line Interactive
این نوع UPS از نظر مدارات داخلی به نوع اول یعنی UPS Offline بسیار نزدیک است با این تفاوت که با قرار گرفتن یک اتوترانسفورمر تپ دار در مدار بای پس و خروجی نسبت به افت ولتاژ و افزایش ولتاژ لحظه ای علکرد مناسب تری دارد تا آنجا که افت ولتاژ لحظه ای شبکه باعث تغییر تپ در اتوترانسفورمر می شود و این تغییر موجب می شود تا خروجی قطع نگردد و استفاده از باطری بیشتر به تاخیر بیافتاد. همچنین بدلیل وجود این اتوترانسفورمر مدت زمان در مدار قرار گرفتن باطری به طرز چشم گیری کاهش پیدا می کند.
UPS Online
این نوع UPS همانطور که از نامش پیداست امکانات برخط ارائه می دهد به صورتی که پس از قطع ولتاژ ورودی، بدون قطعی و وقفه جریان خروجی را تامین می کند؛ مدارات داخلی و نحوه کار آن به شرح زیر است:
مدار ورودی، مدار شارژر باطری، باطری، مدار اینورتر، مدار خروجی و مدار بای پس اجزای داخلی این نوع UPS را تشکیل می دهند. نحوه کار UPS Online به این صورت است که جریان ورودی به مدار شارژر اعمال می گردد مدار شارژر دائما در حال شارژر باطری است و از همان نقطه ورودی مورد نیاز اینورتر تامین می شود و اینورتر هم با نظارت بر دامنه ولتاژ و فرکانس و حذف نویز های هارمونیک خروجی کاملا تمیز اما نه کاملا سینوسی (معمولا به صورت پله ای و یا شبه سینوسی) را تامین می کند. لازم به ذکر است مدار بای پس در این نوع UPS فقط برای زمانی است یکی از مدارات داخلی دچار مشکل شده اند در این حالت یو پی اس اعلام خطا می کند اما خروجی را از طریق مدار بای پس از ورودی تامین می کند تا کار سیستم که وابسته به UPS دچار مشکل نگردد.